DUBLIN, 27. apríl 2011 (LifeSiteNews.com) – Írski katolícki biskupi stiahli svoju podporu pre iniciatívu „ľudských práv“, ktorá požaduje znížiť legálnu ochranu pre nenarodené deti.

Skupina mimovládnych organizácií, nazývaná aj Koalícia občianskej spoločnosti, vedená pro-potratovou írskou radou pre občiansku slobodu a asociáciou írskeho plánovania rodiny, pobočkou medzinárodného plánovaného rodičovstva, odštartovala v tomto roku novú kampaň. Skupina vydala správu pod názvom: „Vaše práva, práve teraz“. Znamená to, že popri OSN sa bude Írsko prezentovať ako krajina, ktorá uskutočňuje Všeobecné pravidelné preskúmanie v oblasti ľudských práv. 

Dvaja katolícki biskupi z organizácie sociálnych služieb, Trócaire a Crosscare, ktorí boli uvedení na webovej stránke skupiny, nedávno oznámili, že od skupiny odstupujú, pretože začala propagovať legalizáciu potratov.

Trócaireho hovorca sa vyjadril, že organizácia, ktorá je zameraná na pomoc rozvoju sveta, by nikdy nepožiadala o podporu potratov a vec údajne nebola prerokovaná s vedúcimi skupiny.

Po Trócaireovom kroku stiahnuť podporu nasledovalo podobné počínanie Crosscarea. Jeho hovorca poznamenal: „Aby sa predišlo ďalšiemu spojeniu medzi Crosscareom a legislatívou o potratoch, Crosscare požiadal, aby jeho meno odstránili z webovej stránky skupiny v sekcii správy „Vaše právo, práve teraz“.“

Dublinské utečenecké centrum taktiež požiadalo o odstránenie svojho mena z webovej stránky.

27- stranová správa obsahuje 17 bodov, číslo 12 je požiadavkou na okamžitý zásah vlády za legalizáciu potratov v Írsku.

Námestníčka ministra pre zdravotné postihnutie, rovnosť a duševné zdravie, Kathleen Lynchová, bola k dispozícii pri prvom prezentovaní správy a povedala médiám, že Írsko potrebuje okamžité schválenie legislatívy „na objasnenie okolností, za ktorých môže byť potrat legálny“.

„Viem, že o tomto probléme sa už vo vláde rokovalo, pretože v závere dňa prišlo rozhodnutie z Najvyššieho súdu,“ skonštatovala Lynchová.

Robotnícka strana tlačila na legalizáciu potratov od začatia kauzy ABC na Európskom súde ľudských práv (ECHR). Líder strany, Eamonn Gilmore, počas nedávnej volebnej kampane tvrdil, že rozhodnutie Európskeho súdu vyžaduje od Írska zmenu ústavy a zrušenie obmedzovania potratov. Strana sa snaží pretlačiť potrebné prostriedky, ktoré by do Írska priniesli legalizáciu potratov, no objavujú sa obavy z masovej podpory už existujúceho práva.

Niamh Ui Bhiriain, riaditeľ Inštitútu života, pre LifeSiteNews povedal, že vypracovanie správy „uniesli aktivisti za potrat a použili dobré meno ostatných spoločností pre svoje vlastné potreby“.
 

„Aký typ obhajcov ľudských práv vidí zabíjanie detí ako odpoveď na všetky problémy? A kto prijme správu takého druhu?“

Svoju podporu si správa získala podceňovaním otázok potratu a zdôrazňovaním potreby zlepšiť služby pre ľudí s postihnutím.

„Je jasné, že množstvo organizácií o svojej podpore správy vôbec netuší,“ komentoval pre LSN Ui Bhriain.